Kategorije
Jorge Bucay

Život obilježen trenutcima

Život obilježen trenutcima

Slikar zastaje pred platnom koje još nije počeo slikati i osjeća izazov koji mu upućuje njegova bjelina. Uviđa prazninu pred sobom i postaje još svjesniji  da mora učiniti nešto s onime što mu je pred očima.

Umjetnik svjedoči. Moglo bi se reći sasvim neizbježno, provali osjećaja.

Počinje osjećati nešto pred tim bijelim platnom i pred željom da slika. I onda kreće u akciju, uzima kist i paletu, prilazi platnu i slika po njemu, što odgovara preobrazbi osjećaja u akciju.

Nakon što je učinio četiri ili pet poteza, slikar zastaje, čini tri koraka unazad i gleda.

To je trenutak koji zovemo trenutak prije povlačenja.

Kad se odmakne i pogleda, postaje svjestan onoga što vidi, shvaća ono što vidi i osjeća nešto u vezi  s onim što je stavio na sliku.

Samo nekoliko sekundi ili minuta nakon toga postaje svjestan kakvo je njegovo djelo i opet ga savladaju osjećaji, opet postaje svjestan onoga što vidi i opet uočava da može još nešto učiniti.

Ovaj se put taj podražaj pretvara u akciju. Umjetnik prilazi kistu i paleti. Opet neko vrijeme slika, prije nego što se povuče, kako bi opet započeo novi ciklus.

Čitav naš život obilježen je trenutcima u kojima iz daljine ili iz izoliranosti čovjek otkriva osjete i mobilizira emocije koji  su, kako rekosmo, potencijalna energija u službi onoga što tek dolazi.

 

Odlomak iz knjige Put sreće, Jorge Bucay