Kategorije
NEKE DRUGE PRIČE Neke treće priče

Zakopano blago

U gradu Krakovu nekoć bijaše pobožan starac koji se zvao Izy. Nekoliko noći Izy je sanjao da putuje u Prag i dolazi do mosta nad rijekom.

Sanjao je da se s jedne strane rijeke, ispod mosta, nalazi bujno stablo. Sanjao je da iskopa bunar kraj stabla i iz toga bunara izvadi blago koje mu donese blagostanje i mir za čitav život.

U početku Izy nije pridavao važnost snu. Ali kad se san ponavljao tijekom nekoliko tjedana, protumačio je to kao poruku i odlučio da se neće oglušiti na informaciju koja je dolazila od Boga, ili tko zna odakle, dok je on spavao.

Tako je, vjeran svojoj intuiciji, natovario mulu za dugačak put i krenuo prema Pragu. Nakon šest dana puta starac je stigao u Prag i posvetio se traženju mosta nad rijekom u okolici grada.

Nije bilo mnogo rijeka ni mnogo mostova, tako da je ubrzo našao mjesto koje je tražio. Sve je bilo kao u njegovu snu: rijeka, most i, s jedne strane rijeke, stablo pod kojim je trebao kopati.

Samo se jedna pojedinost nije javljala u njegovu snu: most je danju i noću čuvao vojnik carske straže.

Izy se nije usudio kopati dok je stražar bio ondje, tako da se utaborio u blizini mosta i čekao. Druge noći čuvar je počeo sumnjati u onoga muškarca koji se utaborio blizu njegova mosta te mu je prišao kako bi ga ispitao.

Starac nije nalazio razloga da mu laže. Zato mu je rekao da je došao iz daleka grada jer je sanjao da se u Pragu, ispod mosta poput ovoga, nalazi zakopano blago.

Stražar se počeo grohotom smijati. “Dugo si putovao zbog gluposti”, rekao mu je. “Već tri godine svaku noć sanjam kako se u Krakovu, ispod kuhinje nekog ludog starca Izyja, nalazi zakopano blago. Ha, ha, ha!

Misliš da bih trebao poći u Krakov tražiti tog Izyja i kopati ispod njegove kuhinje? Ha, ha, ha!” Izy je ljubazno zahvalio čuvaru i vratio se kući. Kad je stigao, iskopao je rupu ispod svoje kuhinje i našao blago koje je ondje oduvijek bilo zakopano.

Preuzeto iz knjige:  Ispričat ću ti priču, Jorge Bucay