Verona se prostire na rijeci Adige, u pokrajini Veneto na sjeveru Italije. Kod ulaza u grad Porta Nuova ispred kolodvora uzdiže se golemi kip egipatskog ratnika Radamesa. Priča je to o nesretnoj ljubavi Radamesa i porobljene etiopske princeze Aide.

Gradovi koji se nalaze uz rijeke izgledaju romantično pa je tako i Shakespeare izabrao Veronu za stvaranje svojega poznatog djela Romeo i Julija. Romeo i Julija priča je o nesretnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji. Je li ova priča plod mašte pisca nećemo saznati, no bila ona stvarnost ili fikcija, Julijin kip u vrtu podsjetnik je na tragičnu ljubav dvoje mladih.

Julija

Ovdje je i balkon ispod kojega je Romeo prvi put izjavio ljubav svojoj Juliji.

Da, kao što je i cijelo uže središte Verone ispremještano nakon potresa (kamen se premještao s jednoga objekta na drugi), tako i Julijina kuća iz 14. stoljeća nije imala balkon, nego je balkon nadograđen tijekom restauracije 1936. godine. Što je nadahnulo Shakespearea… kako je stvorio imaginarne obitelji Capuleti i Montecchi, ostat će tajna. Što je inspiriralo Shakespearea nije teško uočiti, romantične uske kamene uličice, pogled na rijeku, ukrašeni balkoni i građevine iz antičkoga i rimskoga doba.
Želite li više sreće u ljubavi trebate dotaknuti Julijine grudi na njezinom kipu.

U gradu je i poznata knjižnica Capitolare iz 6. stoljeća, jedna je od najstarijih na svijetu. Ova knjižnica čuva djelo Grad Božji, izvorno De civitate Dei, koje je napisao sveti Augustin između 413. i 426. godine. Knjiga je na latinskom jeziku i u njoj Augustin iznosi temelje kršćanske filozofije.

U gradu ima nekoliko crkava. Najstarija je crkva Santa Maria Antica. Sagrađena je u prvoj polovici 8. stoljeća. Kao i većina građevina i ona je nepopravljivo oštećena tijekom potresa 1117. godine. Od prve crkve ostao je samo ulomak mozaičkoga poda. U crkvi dominira sarkofag Cangrandea (krštenog Can Francesco) della Scale, koji je bio plemić i pripadnik obitelji koja je vladala Veronom od 1308. do 1387. Crkva je kroz prošlost preuređivana, a krajem 19. stoljeća vraćen joj je prvobitni romanički izgled. Ova je crkva turistička atrakcija, a nazivaju je i gotičkom grobnicom bivših vladara Verone.

Santa Maria Antica

Santa Maria Antica

Arena u središtu grada djeluje moćno i besmrtno. Ovaj amfiteatar također je porušen u potresu, ali ostale su očuvane vanjske zidine.

Arena u Veroni (tal. Arena di Verona)

Danas arena ima dva kata, ali nekoć prije potresa imala je tri. Još ako se zna da je izgrađena oko 30 godina nakon Krista, jasno je da s pravom slovi za jedan od tri najveća amfiteatra u Italiji. Stojim pokraj građevine koja je napravljena u prvome stoljeću, pitanja zaustavljaju misli. Što se ovdje događalo kroz prošlost? 

Rimljani su voljeli igre, otuda i borbe gladijatora, spaljivanja na lomači, a zatim i geto za nekršćane. U arenu se danas slijeva masa turista kako bi se divili jednostavnoj arhitekturi i grozili okrutnosti Rimljana. Nekada pakao, a danas raj za klasičnu glazbu koji posjećuju milijuni turista. Za ljubitelje opere arena je postala mitsko okupljalište. Kada počne koncert, kao da sve okrutno što se ovdje dogodilo izbrišu zvukovi opere i u tišini arene zavlada mir. 

Verona ima više trgova, no pojedina su obilježila rimska vremena, kao što je i Piazzu Delle Erbe koja se nalazi na velikom dijelu rimskoga Foruma. U davna vremena središte političkoga i gospodarskoga života, danas su ovaj trg preplavili štandovi s jeftinom robom. Na trgu se nalaze Casa dei Mazzanti iz 14. stoljeća i Casa dei Mercanti čiji temelji datiraju iz 1301. godine, te fontana s kipom koja se zove Madonna Verona iz 4. stoljeća.

Piazzu Delle Erbe

Madonna Verona

Domus-Mercatorum

Torre del Gardello

Na središnjem dijelu trga Signori dominira  kip Dantea Alighierija (1265. – 1321.)
I ovdje su se danas razasuli štandovi s božićnom ponudom. Dante je lutajući Italijom stigao u Veronu, gdje je boravio od 1312. do 1318. Ovdje je radio na svome poznatom djelu Raj, posljednjem dijelu Božanstvene komedije.

Dante Alighieri, talijanski pjesnik

U Veroni je nezaobilazna katedrala posvećena Majci Božjoj, izgrađena na ostacima dviju kršćanskih crkava koje su uništene u potresu 1117. godine.
Fasada ima elemente romaničkog i gotičkog stila, isklesana je ukrasima i veličanstvenim apsidama. U crkvi je poznata oltarna slika s Ticijanovim Uznesenjem (oko 1530.)

Duomo di Verona

San Zeno je bazilika i jedna od najvažnijih građevina u gradu, posvećena je svecu afričkoga porijekla koji je bio zaslužan za preobraćenje mletačkoga stanovništva na kršćanstvo. Jezgra bazilike potječe iz 4. stoljeća. Fasada sa setom kipova prikazuje trenutke ljudskoga stanja; čovjeka na prijestolju koji zatim padne, srušen od nesreće, a zatim se oporavlja i vraća gore stvarajući krug sreće.

Veronu su obilježili maleni trgovi na kojima se u predblagdansko vrijeme sluša ozbiljna glazba pa je gotovo dočaran harmoničan ugođaj pokraj vječnih zidina koje prkose vremenu.

Palazzo dela Regione maleni je trg. Kroz zvučnike dopiru zvuci klasične glazbe. Gradnja ovog rimskoga trga krenula je 1193. godine. U ta davna vremena ovdje je bila gradska skupština i ovdje su se sastajali suci i plemići. Trg je danas ukrašen božićnim štandovima.

Mostova ima nekoliko jer se rijeka prelazila na nekoliko mjesta. Izdvaja se poznati most Scaligero, izgrađen između 1354. i 1356. godine. Sagrađen po naredbi Cangrandea II. della Scale, koji si je time osigurao put za bijeg prema Tirolu.

Ponte Nuovo del Popolo

Obala rijeke Adige je neuredna, a na cesti ima nešto i smeća. Ali Talijani djeluju ljubazno, uslužno i profesionalno. 

Volite li povijest, uronite u srednjovjekovnu Verona u kojoj se može toliko lijepoga vidjeti.

Kazalište na otvorenom sagrađeno u 1. stoljeću prije Krista na brdu San Pietro

Porta Leoni – drevna rimska vrata u Veroni

Santa Maria In Organo

San-Pietro

Renesansna vrata iz 16. stoljeća


1 Comment

Maglia Tottenham Hotspurs Bambino · 15 listopada, 2020 at 12:33 pm

You ought to take part in a contest for one of the greatest blogs on the net.

I am going to recommend this blog! Maglia Tottenham Hotspurs Bambino

Comments are closed.