Kategorije
NEKE DRUGE PRIČE Neke treće priče

U životu svuda i od svakoga trebamo tražiti da cijeni našu pravu vrijednost

Sin se došao požaliti starom ocu: „Nemam volje raditi. Na poslu mi kažu da ne zaslužujem ništa, da ne radim dobro, da znam biti neugodan i lijen.

Što mogu učiniti da me drugi više cijene?”

Otac je sinu, ne gledajući ga, rekao: „Žao mi je, ali sada nemam vremena pomoći ti riješiti taj problem, no ako ti meni pomogneš da brzo riješim svoj problem, pomoći ću ti.”

„U redu”, rekao je sin ocu nevoljko jer se osjećao zapostavljenim.

Otac je skinuo prsten s lijeve ruke te ga dao sinu s riječima: „Uzmi konja te kreni na tržnicu prodati ovaj prsten jer moram hitno platiti dug. Pokušaj dobiti što više možeš, ali nikako ga nemoj prodati ispod jednog zlatnika.”

Sin je uzjahao konja te pojurio na tržnicu. Na tržnici je grupi trgovaca ponudio prsten.

Kad su ga trgovci pitali koliko traži za prsten, rekao je da traži zlatnik. Trgovci su se smijali te mu okrenuli leđa rekavši da prsten toliko ne vrijedi te da nikada neće dobiti zlatnik za njega.

Mladić je i drugim trgovcima ponudio prsten za zlatnik, bio je ismijan te je žalosno priznao svoj neuspjeh, uzjahao konja te krenuo kući.

Stigavši u kuću, odmah je potražio oca te mu rekao: „Oče, žao mi je, ali prsten je nemoguće prodati. Možda bih mogao dobiti jedan ili dva srebrna novčića, ali zlatnik nikako. Osim toga nikome nisam znao reći kolika je vrijednost prstena.”

„Poznavanje vrijednosti vrlo je važno”, rekao je otac, „moramo znati vrijednost prstena prije nego li ga prodajemo.” Otac je zatim uputio sina: „Uzmi konja te otiđi kod zlatara, pitaj ga kolika je vrijednost prstena, ali nemoj ga prodati.”

Sin je uzjahao konja te otišao kod zlatara. Zlatar je pogledao prsten, izvagao ga te rekao mladiću: „Recite ocu ako želi prodati  prsten da mu mogu dati 28 zlatnika.”

„Dvadeset osam zlatnika!” viknuo je mladić.

„Da”, odgovorio je zlatar. 

Mladić je pojurio kući ocu da mu prepriča ono što mu je zlatar rekao.

Otac je rekao sinu: „Ti si poput ovoga prstena. Dragocjen i jedinstven mladi čovjek. Kao takav stručnjak zaslužuješ poštovanje. U životu svuda i od svakoga trebamo tražiti da cijeni našu pravu vrijednost.”

S tim riječima vratio je prsten na svoj lijevi prst.