Kategorije
Moje priče NEKE DRUGE PRIČE

Sunce također zalazi

Novi je dan, suživot s koronom postaje sve izglednija stvarnost. Virus zvan korona ukrao nam je slobodu kretanja, zabranio izlaske i putovanja izvan mjesta prebivališta, obuzeo misli, čak i snove.

Najčešće postavljeno pitanje na internetskim tražilicama je što je korona i koji su joj simptomi.
Neki šumoviti i nadobudni portali poistovjećuju dolazak korone s božjom kaznom i novim sudom. Pitam se, gdje je otputovao Bog u vrijeme ove pandemije? Ne bi li on sada trebao biti među nama, a ne prepuštati nas ovoj uzavreloj i potpunoj političkoj kontroli?

Oduzeta mi je temeljna sloboda, pravo na slobodno kretanje. Teško mi to pada, uvijek sam voljela slobodu. Čak sam izbjegavala i zaduživanja jer vjerujem da samo onaj čovjek koji se ne zadužuje, uistinu živi i osjeća se slobodnim. Vidi sada taj sićušni i nevidljivi virus koji je uzdrmao najveće sile svijeta i uskratio čovjeku da ide kud mu volja! Kako smo samo ranjivi i krhki.

Nije u redu, ali što sada. Virus je to, ima ih na stotine u našem malom prostoru pa prihvaćam da je i suživot s virusom moguć, ali i moranje.
Dobro jutro, svijete, #ostanitedoma! A gdje bih, jadna ne bila? Jedino do Interspara… mojom ulicom baš kao i jučer, i danas rijetko tko prolazi. Primijetila sam da intenzivnije pratim cvjetanje i listanje stabala. Po voćnjacima s jabukama cvjetala su prva stabla. 
Jučer ispred Interspara primjećujem sve duže redove. Ma ne, ne postajem šizofrenična, ali između čudnih razmišljanja sam; stojimo u redu, distancirani, i trzamo se i na najobičnije kašljucanje. Između mene i ljudi nevidljivi je most, osjećam se odijeljeno i svi u redu daleko su mi kao da su na internetskom portalu.
U trgovini police se pune, ali nisu to isti proizvodi kao prije. Osim toga, zapazila sam da su nekim proizvodima cijene skočile 50 posto i da je siromašniji izbor povrća i voća.
A onda mi je u glavu sinulo kako trgovci ovih dana trljaju lijevu ruku jer su prodali konzerviranu hranu koja se godinama gomilala u skladištu. Nešto je već dugo trulo na tim policama i nitko nije imao ideju kako i što dalje. Dakle, netko je imao koristi i od tebe, korono. Pa onda i proračun, PDV i različiti porezi za koje treba imati porezni priručnik da bi ih zapamtili. Prilično je mnogo free-ridera koji iskorištavaju ovu nesretnu pandemiju.

Mogu vam napisati kako uglavnom slušam stručnjake, no pročitala sam i poprilično savjeta o prevenciji od korone, i u moru informacija može se razaznati da će virus kad-tad skočiti na svakoga, javit će se blaži ili intenzivniji simptomi i karantena ne predstavlja zaštitu, nego je konkretna pomoć tome da se ne zaguši sustav u domovima zdravlja i bolnicama te da respiratori mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

I ono najvažnije, ovo će trajati. Da, moramo uspostaviti suživot s virusom, pronaći najbolji način kako da zajednički djelujemo, ali da pri tom ostanemo na razdaljini.
Prihvaćam činjenicu da je korona negdje u blizini pa se bacam na čišćenje podruma, pranje prozora, uređivanje vrta… i vi možete čitati knjige, ili možete slijediti moj način, zašto ne! Samo nemojte sjediti ispred računala i ne raditi ništa, onda ste skakaču prilično čista meta. Mala šala!

 

Photo by Hassan Pasha on Unsplash