Kategorije
NEKE DRUGE PRIČE Neke treće priče

Priča o slonu i ševi

Slon i ševa bili su prijatelji. Ševa je pokazivala slonu najosjenčanije dijelove sebe, a slon je svojim noćnim dežurstvima čuvao ševino gnijezdo od napada proždrljivih zmija i grabežljivih vjeverica.

Jednoga je dana rekao slon ševi kako joj zavidi što može letjeti. Kako bi on rado dosegnuo nebo, vidio zemlju iz visine, u svakom trenutku mogao doći do bilo kojega mjesta!

Ali uz njegovu težinu …Bilo je nemoguće!

Ševa mu je rekla da je to vrlo jednostavno. Da je tajna letenja, na primjer za ševe, u šarenu perju njihova repa.

Kad bi on bar ima pravo pero i kad bi to stvarno želio, uspio bi. Kako je to rekla, izvadila je kljunom pero iz repa i rekla: ” Čvrsto stisni pero u ustima i brzo maši ušima gore-dolje.”

Slon je učinio što je ševa rekla. Snažno je držao pero u ustima kako mu ne bi ispalo i počeo mahati svom snagom velikim ušima gore-dolje. Malo-pomalo, uočio je kako se diže, odvaja od tla, održava u zraku.

Slon je bio tako sretan, mogao je ići kamo je htio, zrakom, pucajući od sreće. Vidio je zemlju iz visina, vidio je ljude i životinje, preletio je duboku rijeku koja je označavala granicu njegova teritorija i istraživao nepoznate krajolike.

Napokon se vratio, nasmiješen, sletio na mjesto gdje je ostavio ševu.

“Ne znaš koliko sam ti zahvalan na ovom čudotvornom peru”, rekao joj je. Pažljivo ga je spremio iza uha kako bi ga mogao opet upotrijebiti čim ponovo poželi letjeti.

Ševa mu je odgovorila: ” A, to pero. Zapravo uopće nije čudotvorno. Ionako bi mi palo jer je visjelo, ali morala sam ti dati nešto kako ne bi mislio da je tvoja želja nemoguća pa mi je to palo na pamet.

Sad znaš. Čaroliju je donijela tvoja želja, a poletio si od snage koju si uložio u mahanje ušima.”

Preuzeto iz knjige: Računaj na mene, Jorge Bucay