Kategorije
Croatia PUTOVANJA

Otok Krk

Zeleni otok Krk nalazi se u sjevernom Jadranu u blizini grada Rijeke. Zbog geografskog položaja vrlo je popularana turistička destinacija u susjednim zemljama. Do nedavno Krk se smatrao najvećim i najnaseljenijim jadranskim otokom, no posljednja mjerenja iz 2011. godine govore da je otok Cres gotovo iste veličine kao i Krk.

Povezanost otoka Krka s kopnom izvrsna je, tu je poznati Krčki most koji spaja otok s kopnenim dijelom Hrvatske. Međutim, može se dogoditi, iako rijetko, da zaglavite prije ulaza na most zbog vjetra i bure. 

Predaja kaže da je drvo posadio hrvatski kralj Krešimir, između 1058. i 1074. godine.

Cijeli otok je prekrilo zelenilo, drveće, nisko raslinje, grmlje.

Otok Krk u unutrašnjosti je pust, čini se da i drveće diše. Pokoja maslina, smokva, suhozidi po kojima vijuga mahovina, i paprat. Napuštena sela s jednim, dva ili nekoliko stanovnika u unutrašnjosti iznenadit će prolaznika. Tu u unutrašnjosti Krka živi se kao prije sto godina. Moderan život izvukao je Krčane izvan unutrašnjosti, pa njegovu morsku obalu krase atraktivni turistički gradići Krk, Omišalj, Baška, Malinska, Njivice, Vrbnik i drugi.

Za one koji vole povijest, u blizini Omišlja mogu se vidjeti zanimljivi ostaci ranokršćanske bazilike i rimskog municipija Fulfinuma iz 5 st.

Nekada rimski grad Municipium Flavium Fulfinum

Također iz 5 st. može se vidjeti i sakralni kompleks katedrale Uznesenja Marijina u gradu Krku. U Vrbniku u knjižnici obitelji Vitezić može se pogledati Atlas scolasticus et itinerarius, koji je poseban primjerak na svijetu, samo još jedan postoji u Engleskoj. Zatim se može vidjeti ranoromanička crkva sv. Lucije u Jurandvoru, u kojoj je pronađena Bašćanska ploča iz 1100. godine.

Pronađeni predmeti kao što su nakit, nož i kameni bat pričaju priče o tome da je otok bio naseljen i u mlađem kamenom i brončanom dobu.

U gradu Krku nalaze se nadgrobni spomenici koji potječu od Ilira. Ima ostataka ilirskih naselja koja svjedoče o prošlosti otoka; grad Krk, Orlavica kraj Stare Baške, Kostrij blizu Vrbnika, Gradišnje kraj Dobrinja i drugi.

Kostrij blizu Vrbnika

Iz povijesti Krka poznato je da su ovdje Iliri 229. pr. Krista poraženi od Rimljana. Tako su Rimljani zavladali otokom sve do dolaska Hrvata. Najvažniji rimski ostaci pronađeni su na području Baške u ruševinama kapele svetoga Marka. Kod crkve svetog Mavra nedaleko od Vrbnika i kraj mjesta Šilo pronađeni su grobovi s nakitom, zatim u Omišlju rimski natpis i dr.

Baška

Smatra se da su Hrvati otok Krk naselili u 7. stoljeću, ali nema pouzdanih dokaza tome. Zna se da su knezovi Krčki Frankopani gospodarili otokom i ta vladavina trajala je od 11. do 17. st. Prvi knez Krčki bio je Dujam koji je 1118. godine s Mlečanima sklopio ugovor da će kao mletački vazal upravljati otokom.

Dom Frankopana

Na otoku su i najstariji glagoljaški spomenici:

Baščanska ploča je spomenik pisan glagoljicom oko 1100. godine. Na njoj je dokumentirano darivanje zemlje.

Krčki natpis na kojemu su uklesana imena graditelja crkve. Potječe iz 11. st. 

Crkva sv. Lucije u Jurandvoru u kojoj je pronađena Bašćanska ploča.

Grad Krk dugi niz godina slovi za zanimljivu i traženu destinaciju. Dok se vozimo, kraj ceste nailazimo na rijetke ruševine obrasle šikarom i bodljikavim grmljem. Nekada kuće, a sada ostaci kamenih zidova u kojima obitavaju još samo sitne životinje.

Najstarija mjesta na otoku spominju se u Darovnici slavnoga Dragoslava. Pisana je 1. siječnja 1100. godine, u njoj se spominju općine Dobrinj i Vrbnik.

Vrbnik

Danas je otok Krk prilično naseljen, naročito obalni dio. Sa sigurnošću se može reći da se stanovništvo na otoku povećava. Često se može čuti da umirovljeni stranci iz raznih dijelova svijeta kupuju nekretnine na otoku. Njima je ovo raj na zemlji. A nama? More, sunce i čisti zrak svakako će u budućnosti koštati kao suho zlato. Ipak, ono što nam je iznad svega potrebno jesu mir i tišina koje ćemo pronaći na otoku. 

Grad Krk

I zaista, otok Krk sa čistim zrakom, plavim morem i zelenom prirodom može se ponositi. Što još napisati u ovom kratkom pogledu na otok – neka traje što duže i ostane u svoj svojoj prirodnosti upravo kakav je danas; obasjan suncem, zelen, i spokojan.