Château de Ferrette jedan je od najstarijih dvoraca u pokrajini Alsace u Francuskoj. Prvi put spominje se 1105. godine. Njegove ruševine s pogledom na mjesto Ferrette danas su neprocjenjivo svjedočanstvo srednjovjekovnog razdoblja u Alsaceu. Svjedoče o razvijenome srednjem vijeku u kojemu se su događale crkvene podjele, u kojemu se rodilo viteštvo, križarski ratovi, te brzi uspon trgovine, gradnja gradova, porast i obrazovanje stanovništva. 

 

Glavni ulaz u dvorac

 

 

Oni koji srednji vijek nazivaju mračnim dobom najčešće se varaju imajući predodžbu o nekakvom mračnjaštvu jer u srednjem vijeku današnja je Europa na bose noge obula prve opanke. Primjerice, ovaj dvorac imao je opremljen vatrogasni hidrant, prostoriju za pranje rublja..

 

 

Zabilježen u arhivi kao povijesni spomenik 1842. godine, dvorac Ferrette izgrađen je na stjenovitom vrhu koji se uzdiže na 612 metra nadmorske visine. Pogled na dvorac iz mjesta Ferrette fantastičan je.

 

 

Dvorci se uglavnom grade na visokim nepristupačnim mjestima kako bi odoljeli barbarima i drugim neprijateljima. Zbog uzvisine na kojoj stoje često se čini da u njima postoji nešto daleko i tajnovito pa to potiče maštu.

 

 

Hodamo po srednjovjekovnom vrtu, uspon do dvorca prilično je strm i opasan. Iako je staza do dvorca uređena i zaštićena kamenom ogradom, vidi se da ju je na nekim dijelovima nagrizao zub vremena.

 

 

 

Opreza nikad dosta, iako se može primijetiti da su sitni odroni na kamenim stubama pomno sanirani drvenim ili željeznim šipkama ukopanim u zemlju. Dvorcu se prilazi spiralnim putem kojim se moglo putovati bilo na konju bilo automobilom, što je očekivano jer je dvorac u prošlosti služio i kao vojnički garnizon. 

Ovdje možete mislima uroniti u rani srednji vijek, zamisliti viteza na konju, seljake u vrtu, žene kako peru rublje i ratnika kako stražari. U tim mračnim vremenima, siromašan seljak veliki se dio godine borio protiv gladi i sanjao bogate gozbe. 

 

 

Dva međusobno povezana dijela okružena utvrđenim zidom čine dvorac: gornji dvorac i donji dvorac. Gornji dvorac, jednim dijelom ukopan u stijeni, najstariji je dio koji odgovara dosadašnjoj rezidenciji grofova Ferrette. S njegovih visina može se promatrati veličanstvena panorama planinskog masiva Vogezi, Schwarzwalda  i Jure.

 

 

Iz godine u godinu svjetlost baklje oko dvorca osvjetljava srednjovjekovnu zgradu dočaravajući djelić davne prošlosti.

I zaista, grofovi su znali uživati u pogledu. Pogled koji puca na krajolik prekrasan je i baš bih rekla, onako, grofovski. Uživancija!