Nacionalni park Brijuni s razlogom su jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Netaknuta priroda koja se prostire otocima oduzima dah.

Naše putovanje započelo je u Opatiji pa kroz Istru do Fažane. Tamo smo se ukrcali na turistički brod koji nas je prevezao preko Fažanskog kanala do otoka Veliki Brijun. Plovidba je trajala ugodnih 15 minuta, a pogled je sezao u daljinu na otočja i predivno more azurne boje.

Čim smo kročili na otok u lučici usiderena velika jahta nekog austrijskog multimilijardera. Kako život mazi neke ljude. No nije sve u novcima, ima daleko dragocjenijih stvari.

U daljini se okupljaju turisti u tri skupine, vodiči prema jezicima: njemački, engleski i hrvatski. Najveća grupa je njemačka pa si ti misli gdje pare leže! Ukrcavamo se u vlakić i naša avantura započinje. Plan je vlakićem obići cijeli otok i njegove najvažnije atrakcije, pa zatim obići dio pješice. Tura traje 4 sata. Međutim, vodič nam daje na slobodu i da sami istražimo otok i obiđemo dijelove otoke koji nas zanimaju u slobodnom aranžmanu. To možemo na noge ili iznajmljivanjem autića. Mi smo odlučili otok obići vlakićem, a potom obići pješice što nas zanima.

Vlakićem se vozimo brzinom od 15 km/h, uživamo u blagodatima prirode. Otok odiše morskim zrakom. Uzduž obale prostiru se predivne plaže, od kamenih do šljunčanih, mame i zovu na kupanje. Kod Fažanskog kanala zabranjeno je kupanje jer su struje prejake no diljem otoka gdje kod se uputite more je predivne boje i čisto. Površina se na suncu presijava kao sitnih kristalići.

U unutrašnjosti otoka nisko raslinje i poneko šumovito područje, ali jednim većim dijelom i prostrani golf tereni. Kako otok nema navodnjavanje, cijela priroda ovisi o meteorološkim promjenama i eventualnim kišama koje će natopiti žednu zemlju.

Dolazimo do Safari parka u sklopu kojega se nalazi i Park dinosaura. U Safari parku, nojevi, zebre, paunovi, kornjača Sony i slonica Lanka. Navodno je Lanku zajedno sa još jednim slonom koji je preminuo na poklon Josipu Brozu Titu donio Mahatma Gandi. Kako je Lanka odrasla na otoku i nije bila naviknuta na društvo drugih slonova ostala je na otoku i uživa u samoći. Bila je raspoložena pa kada je vidjela novu turu turista odmah se ukazala duž ograde. Zaista je lijepa, a kažu i da su slonovi izuzetno inteligentne životinje koje se vežu samo za jednog partnera za cijeli život. Kako samo životninje znaju biti požrtvovane.

Na četiri lokaliteta velikog otoka Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura, strašnih gmazova koji su Zemljom vladali u razdoblju mezozoika. Moram priznati da je jedno čitati o dinosaurima, a u stvarnosti vidjeti njihove otiske skroz druga priča. Vidjeti te velike otiske, usporediti otisak svoje noge s njima, čovjek se zaista zapita kako bi to bilo živjeti u doba dinosaura. Bi li bilo moguće živjeti u zajedništvu s tim predatorima ili ne?

Nakon Safari parka i Parka dinosaura nastavljamo dalje zapadnom stranom otoka. Prolazimo pokraj vila Josipa Broza Tita: Jadranke, Brijunke i Bijele Vile. S obzirom da je riječ o objektima koje i danas koriste dužnosnici RH pristup istima je zabranjen te ih zbog šumskog područja i raslinja nije moguće ni vidjeti. Vile su ograđene i dobro čuvane od strane HV-a.

Nastavljamo putovanje prema južnoj strani otoka, prolazimo pokraj drvoreda koji je dao zasaditi Josip Broz Tito, pokraj kojega se prostire livada na koju zna zalutati koji jelen ili srna. Nastavljamo put prema ostatcima rimske tvrđave koja se prostire uz obalu otoka te je jedan dio još uvijek neistražen i nalazi se ispod površine vode. Uz ovu atrakciju, odnosno sa suprotne strane nalazi se i poučna vodna staza. Ovdje se može iznajmiti oprema za ronjenje te se mogu istražiti podvodni tragovi rimskih građevina. Predivno i uzbudljivo! Nažalost, poučna vodna staza još nije bila otvorena pa smo produžili dalje.

Nastavljamo put do Mediteranskog vrta koji se prostire na 17,000 m2. U vrtu se nalazi 169 vrsta različitih autohtonih biljaka i egzota raspoređenih na posebno dizajniranim plohama. Svaka je biljna vrsta obilježena pločicom s hrvatskim, talijanskim, engleskim, njemačkim i latinskim nazivom te QR kodom za dodatne informacije o pojedinoj vrsti.

Nakon Mediteranskog parka odlazimo do Muzeja posvećeneog Josipu Brozu Titu. Muzej se prostire na prvoj etaži jedne kamene kuće, dok se u prizemlju nalazi izložba prepariranih životinja, i to samo oni životinja koje su nekada prebivale na otoku i koje su umrle. U muzeju JBTita nalazi se prikaz slika (200 slika) o političkom i privatnom životu Tita. Navodno je Tito na Brijunima provodio 6 mjeseci godišnje te je tamo ugostio i preko 20 delegata drugih država svijeta, od Fidela Castra do senatora SAD-a.

Na otoku nema ljudske populacije koja stalno prebiva tamo iako su otkriveni tragovi civilizacije na Brijunima s početka tisućljeća. Jedini ljudi koji se tamo nalaze su djelatnici nacionalnog parka koji se brinu za njegovo redovno održavanje.

Svakako treba napomenuti i kazalište Ulysis gdje se redovno održavaju koncerti i priredbe. Eto, 15. srpnja održan je koncert Rade Šerbedžije i ako je bio makar u dijelovima kao onaj u Lisinskom, u danom otočnom okruženju, vjerujem da je to bila rapsodija za oči i uši, kao bajka.

Puno je toga što nismo uspjeli vidjeti na Brijunima i zaista bi se bilo lijepo vratiti i istražiti svaki kutak otoka. Preostali su nam ostatci tvrđava, bazilika Sv. Marije, ali i vile na južnoj strani otoka koje se mogu unajmiti za privatni smještaj.

Napisala: Andreja 

Autor fotografije: https://goo.gl/images/xQDMkC