Kategorije
Jesmo li stigli s Marsa MARS I IZVANZEMALJCI

Misija na Mars

Otkad je prva ljudska noga 1969. godine kročila na Mjesec, čovjeku je jasno da mora krenuti dalje, napraviti novi korak i pomaknuti nove granice ljudske spoznaje kako bi bolje razumio svemir i prirodne zakone oko sebe. 

Pokoriti gospodara neba

Na stranici NASA-e stare su vijesti o pripremama putovanju na Mars. Put od Zemlje do Marsa planira se početkom 2030. godine, a mogao bi potrajati dvije i pol godine, no uz naprednu tehnologiju tek nekih šest mjeseci.

Prvi eksperimenti provest će se počekom 2020. godine, a to znači da će nam ti pripremni pothvati dati informacije o tome koje će prepreke biti potrebno savladati. Međutim, ideja o putovanju se kreće, to je ono najbolje. Već dugo na Mars šalju se letjelice i roboti kako bi ispitivali Marsovu površinu. Čovjek posjeduje informacije o tome da je na ovom planetu surova i hladna zima, da je ondje sve zamrznuto, da se led nalazi na polarnim kapama i u dubini zemlje. 

Tko će prvo kročiti nogom na crveni planet? Što će nam sve Mars otkriti? Jednom kada čovjek stupi na Marsovu površinu, počet će priče i prepričavanje kako se ova fantomska ideja pretvorila u djelo. Nadam se da ću dovoljno dugo živjeti da svjedočim ovim vijestima.

Nitko u dalekoj prošlosti nije mogao ni sanjati da će Mars, u mitologijama prozvan gospodarom neba, u skoroj budućnosti pokoriti sićušni čovjek s  majušnog planeta zvanoga Zemlja. Da se kojim slučajem ova priča pripovijedala u dalekoj prošlosti, bila bi nevjerojatna isto kao što danas govorimo o tome da ćemo uskoro sjesti u svemirsko vozilo te otići na Jupiter, onako na odmor od dva tjedna. Život je pokazao da je zaista sve moguće. Koliko smo sposobni maštati u ovom trenutku?

Dijelovi savršenog stroja

Što je to što čini razliku između Zemlje i Marsa osim veličine? Dok promatram Mars na stranicama NASA-e, čini mi se da su razlike neznatne.

Vjerujem da zakoni prirode odlučuju o svemu, pa i o životu koji poznajemo. Ne treba mi božanstvo kao dokaz da je moguće prirodnim zakonima stvoriti superbakteriju koja ima odgovornu zadaću u našem tijelu. Ako se okrenemo oko sebe, vidimo da ta čudnovata i savršena sitnica kojoj se čudimo u nama nije ništa mistično u odnosu na ogroman svemir koji se u svojoj prirodnosti ponaša kao savršen stroj.

Je li se Mars oblikovao kao i Zemlja? Mora da jest jer se put stvaranja planeta čini sličnim. Razlika je u sastavu stijena, minerala, plina i ostaloga. Međutim, sigurno je da će čovjek u skoroj budućnosti otkriti geološku i klimatsku povijest Marsa. Što će se visoko gore pronaći? Vjerujem da će se duboko u Marsovoj kori pronaći tragovi života. Pomislite samo koliko smo naučili o prošlosti Zemlje zahvaljujući arheologiji i biologiji. Sve što je čovjek naučio o Zemlji, uskoro će znati i o Marsu. 

Neizvjesni uvjeti

Put na Mars zahtijevan je, skup, dug i opasan. Od meni poznatih opasnosti Marsom vladaju kozmičke zrake, solarne baklje i tamna materija. Koliko još nepoznatih opasnosti čeka buduću misiju? Toliko je toga što ne znamo. O tome se ne piše. Jer kada bi se svim opasnostima pridalo značenje, možda nitko ne bi niti otputovao na daleko putovanje. Međutim, čovjek mora krenuti dalje. Zasad se još uvijek radi na tome kako će čovjek savladati prepreke te naseliti Mars, a najvažnije kako će doći do njega, kojom brzinom i kojom tehnologijom.

Ako se hoćemo približiti nečemu tako stranom kao što je Mars, moramo krenuti prema njemu malim koracima. Iz tog je razloga ne tako davno stvorena Međunarodna svemirska postaja i orbitalni laboratorij. 

Poslane robotske letjelice u prošlosti su dokazale da je crveni Mars jednom davno imao atmosferu i vodu. Također, pronalazak metana na Marsu govori o postojanju života kakav poznajemo. Danas je Mars prekriven crvenim pijeskom i kamenom koji nosi olujni vjetar stvarajući njegovu neravnu površinu. Ako su se neka čuda događala na ovom planetu, ta su događanja zatrpana duboko u Marsovoj kori. Danas je Mars hladan i pust, a njegova je površina ogoljena i za život kakav poznajemo nemoguća.

Pitanja bez odgovora

Što se danas nalazi na Marsovoj površini? Ne možemo sa sigurnošću znati, međutim slike pokazuju prašinu, naslage vulkanske lave, pijesak. Zatim ostatke izgubljenih letjelica, kratere, naslage kamena. Većina materijala na Marsu su kamen i pijesak. Međutim, kamen i pijesak sastavni su dio većine planeta.

Kako će čovjek na Marsu iskoristiti resurse koji će mu biti nužni da na ovome crvenom planetu egzistira? S obzirom na to da u ovom trenutku nema nikakvih uvjeta za život na Marsu, velika su pitanja iskoristivosti materijalnih izvora i atmosfere. Na stranicama NASA-e piše da je moguće dobiti vodu iz leda koji se nalazi u dubini i na površini Marsa. Također je moguće dobiti kisik iz ugljikova dioksida kojega ima u obilju na Marsu. Međutim, nitko te pothvate nije još pokušao testirati te provesti u djelo. Hoće li atmosfera i ostale sile prirode koje žive na Marsu ispuniti ljudske zamisli?

Postoje ozbiljna pitanja poput financiranja pothvata i materijala koji bi se morali dopremiti na Mars.  Pravo je pitanje kako poznate i nepoznate sile Marsa okrenuti u ljudsku korist.

Korak prema razumijevanju

Korak prema Marsu put je ka čudnovatim prirodnim pojavama. Možda će u dalekoj budućnosti Marsovci pohoditi naš planet te u njegovoj unutrašnjosti otkriti prekrasnu povijest – ljudsku povijest. 

Možda će se čovjek uspjeti preseliti na Mars, sagraditi središta, pokoriti surovu prirodu i opstati, a možda će jedan bezvezni kamen sa Zemlje odlutati u svemirska prostranstva te završiti na nekome od milijardi planeta. Tko zna! Prirodne nepredvidljivosti stalno se događaju. 

No kako bilo da bilo. Put na Mars važan je za čovječanstvo. Čovjek će ovim pothvatom dobiti najviše, proširit će znanje i mogućnosti. Razumjet će bolje prirodu oko sebe i svemir koji okružuje Zemlju. Ono što je najvažnije, čovjek će pokušati.

U iščekivanju nove stepenice

Vjetar u leđa svima koji razmišljaju kako bi oživjeli ideju o putovanju na Mars, kako bi čovjek naučio više, kako bi duže opstao u svemiru. Ostalima ostaje pratiti što NASA sprema i čekati. Čekati tu čudesnu stepenicu prema svemiru. Čekati da se prvi astronauti spuste na planet Mars koji je u najpovoljnijem slučaju udaljen od Zemlje 54,6 milijuna kilometara. Čekati da kroče nogom na njegovu površinu, da je prokopaju krampom te otkriju čudesan svijet, da izgrade postaju te ga napokon nasele, a možda i da se vrate svojim korijenima.

Čovjek je na putu prema Marsu, a kada ga osvoji, s ponosom će da kaže – Mars je pokoren.