Neki moćnik čarobnjak, želeći uništiti kraljevstvo, krišom ulije magični napitak u zdenac iz kojeg su pili svi stanovnici kraljevine. Tko popije od te vode, poludjet će.

Već je sljedećeg jutra cijelo stanovništvo pilo iz zdenca i svi poludješe, osim kralja koji je imao drugi zdenac, samo za sebe i svoju obitelj, do kojeg čarobnjak nije mogao prodrijeti. Zabrinut, kralj je pokušao obuzdati svoje podanike, uvođenjem čitavog niza sigurnosnih i zdravstvenih mjera; no i policajci i inspektori pili su otrovnu vodu i kraljeve im se odluke učiniše besmislenima, te odlučiše da ih uopće ne poštuju.

Kad su stanovnici saznali za nove zakone, bili su uvjereni da je vladar poludio, pa naređuje i propisuje bezumne stvari. Prosvjedujući, masovno su opkolili dvorac i tražili da se odrekne krune.

Očajni kralj već se spremio da doista odstupi s prijestolja, no kraljica ga spriječi, rekavši: Hajdemo odmah do onoga zdenca, pa ćemo se i mi napiti. Tako ćemo postati isti kao i oni.

Tako je i bilo, kralj i kraljica napiše se vode s virusom ludila iz zdenca i odmah počeše govoriti besmislice. Na to se njihovi podanici pokajaše: sada kad kralj iskazuje toliku mudrost, zašto ga ne pustiti da vlada zemljom.

I tako je kraljevstvo ostalo živjeti u miru, i ako su se njegovi stanovnici ponašali uvelike različito od  stanovnika susjednih država. A kralj je mirno vladao do kraja svog života. 

 

Preuzeto iz knjige: Veronika je odlucila umrijeti, Paulo Coelho