Kategorije
England PUTOVANJA

London, grad kraljeva i pučana

London je poseban, zgrade i kuće izgledaju bogato i postojano. Kuće od opeke kao da su iskočile iz crno-bijelog filma iz sredine prošloga stoljeća. Rijeka Temza teče kroz London i jako je mutna – izgleda da je vidjeti čiste gradske rijeke moguće još samo u Švicarskoj.

Zrak je nešto težak, ali sve ostalo je odlično. Neću trošiti previše riječi kako bih opisala gostoprimstvo u hostelu St Christopher’s Village, od doručka do ljubaznosti i čistoće, sve je izvrsno. Nemoguće je usporediti hostel u Londonu i Parizu, poput neba i zemlje su. No, možda sam na internetu loše birala.

Kako imam četiri dana, a i Božić je pred vratima, u glavnom gradu Engleske nadam se neponovljivom doživljaju. Prvi dan odjurila sam u čuveni Prirodoslovni muzej. Ovaj razvikani muzej na dan posjeti nekoliko tisuća posjetitelja. Autobusi na kat mame na gradsku vožnju i obećavaju lijep doživljaj.

Ispred muzeja je umjetno klizalište na kojemu se veselo kližu najmlađi. Ispred muzeja je Older than the Dinosaurs. Deblo starije od dinosaura, iskopano 1854. u Škotskoj. Na glavnom ulazu stoji kip Charlesa Darwina.

Deblo starije od dinosaura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odmah sam potražila meteorit koji je stigao s Marsa. Iznenadila sam se kako je mijenjao boju, koja se kretala od tamnije prema svjetlijoj te obratno. Razmišljala sam kako nikada nisam bila bliže Marsu kao ovoga trenutka. Je li ovim meteoritom stigao život na Zemlju?

Je li ovim meteoritom stigao život na Zemlju?

Ovdje je izložen najveći nebrušeni smaragd na svijetu. Vidjela sam dragulj od dva kilograma. The Ostro Stone. Pronašao ga je Max Ostro u amazonskoj prašumi.

 

 

 

 

 

 

 

Muzej je golem, ima čak 70 milijuna uzoraka, a od toga je 55 milijuna životinja. Fosila ima devet milijuna, tri je tisuće meteorita… Muzej je podijeljen u pet dijelova: botanika, entomologija, mineralogija, paleontologija i zoologija.

Najpopularniji je dio galerija dinosaura i sve što se može saznati o ovim divovskim stvorenjima upravo je ovdje.
Ovdje je kostur Tyrannosaurusa Rexa, najvećeg poznatog mesoždera koji je hodao Zemljom, kao i golemoga oklopljenog dinosaura Scolosaurusa.

Oklopljeni Scolosaurusa
Skelet Coelophysis

Vidjela sam Mjesec u ogromnoj veličini i kako čudnovato izgleda, ali i Zemlju kada je bila oklopljena ledom. To je bio fantastičan film koji je prikazivao postupno topljenje leda. Nakon toga mogla sam u mašti zamišljati kako se razvijao život.

 

Tko želi, može pogledati film kako se razvija čovjek prije nego što dođe na svijet, kako mu vrijeme protječe u majčinom stomaku. Film me rasplakao, čovjekov put od jajne stanice do bebe nevjerojatan je. Razmišljala sam kako uvijek mislim da je moj život počeo kada sam se rodila, ali nakon filma to se promijenilo, rađanje nije početak, početak je sjedinjenje jajnih stanica, tada smo rođeni. Lijepo do neba. Nije to nikakvo otkriće, ali nisam o tomu prije razmišljala.

Englezi su maštoviti i inovativni. Ovdje je karta ljudskoga tijela muškarca i žene na kojoj je obilježeno gdje se proizvode pojedini hormoni, gdje se nalaze u tijelu i na koje dijelove organa imaju utjecaj. 

U dijelu gdje su morski sisavci izložen je plavetni kit, najveći na svijetu. Smatra se da je on najveća životinja koja je postojala na Zemlji, a živi oko 90 godina. Danas ih je ostalo još nekoliko tisuća. Tu je i plavi marlin, riba koja ima šiljastu njušku.

Blue marlin

Mnoštvo je ovdje kostura izumrlih životinja, kao što je sisavac i biljojed Arsinoitherium, koji je živio u Africi. Procjenjuje se da je ovaj div živio prije 30 do 36 milijuna godina. Ili berberski lav kojega su Rimljani koristili za borbe s gladijatorima u arenama.

Sisavac i biljojed Arsinoitherium

Zadivilo me gigantsko stablo sekvoja, najstarije poznato drvo staro je od 3200 do 3266 godina, a raste u Kaliforniji.

Stablo sekvoja

Ovdje je izložen i fosil prve ptice na Zemlji, Archaeopteryx. Ovo je prva ptica koja je evoluirala od dinosaura. Živjela je prije oko 145 milijuna godina. Fosil ove neobične ptice pronađen je u Bavarskoj.
Ovdje sam vidjela i kosture mamuta, izumrle životinje.

First bird

 

Ovdje je i ptica dodo koja je izumrla prije tristo godina, a živjela je na otoku Mauricijus. Bila je spora i debela, kretala se po zemlji i hranila bobicama.

Dodo

Sljedeći dan krenula sam u Britanski muzej, ali bio je zatvoren. Muzej je posvećen povijesti čovječanstva. Ali danas je 24. prosinca i što reći, baš sam bila nezadovoljna.

Stigao je Badnjak, hostel je prepun mladih iz cijeloga svijeta. Pjeva se, pleše i veseli…Sve je počeo obuzimati blagdanski osjećaj.

Na Božić, naravno, ništa ne radi, poneki ulični lokal s kavom i hot dogom. Ne voze ni autobusi pa sam se uputila pješke u razvikani Tower of London.

Tower of London

Londonski toranj bio je i zloglasni zatvor, ali u njemu je bio i kraljevski zoološki vrt od 13. do 19. st. .

U dvorcu se nalazi muzej, ali danas je zatvoren. Visoki toranj čuvaju crne vrane, legenda kaže da kada nestane vrana na tornju, grad će zadesiti katastrofa, zato se ovdje vrane tetošu i hrane. 
Gradnja ovoga dvorca počela je 1078. godine. Kulu je izgradio William I. krajem 1066. godine. Ovaj je zamak kroz prošlost služio kao kraljevska palača, ali i kao politički zatvor i mjesto pogubljenja.
Kada ga se promatra iz daljine, nalazi se nešto zlokobno u njegovom nebu i zidinama. Možda je to zato što su na njegovim zidinama poredani otvori – prozori u obliku križa koji kao da govore: ne prilazi, zabranjeno! Na misteriozna način, ali ti otvori u obliku križa sablasno stoje na zidinama.

 

Uski prozori kao da su dizajnirani da sakriju sve sto se događa u zamku. U ovome zamku čuva se bogatstvo Britanije, procjenjuje se da je ovdje pohranjeno oko 24 000 dragulja.

Kula je ograđena, okružena modernim zgradama, pa njezina čudnovatost u ovomu kontrastu još više dolazi do izražaja. Kruže priče kako je ovo ukleti zamak i da nekolicina duhova još i danas hara zamkom. Duh Henryja IV. i Katarine, pete supruge kralja Henrika VIII. Duhove nisam vidjela, ali jesam vrane koje su bezbrižno i veselo grakćući letjele iznad kule. 

Blizu zamka je i Tower Bridge. Ovaj most izgrađen je između 1886. i 1894. godine, dugačak je 244 metra i visok 65 metara. S mosta se pruža senzacionalan pogled na rijeku Temzu i brodove koji klize mutnom vodom i prevoze turiste. Na mostu se nalaze dvije kule i na njemu se odvija cestovni promet koji ima i dvije trake za pješake.

 

Tower Bridge

 

Katedrala Southwark najstarija je gotička crkva u Londonu pa zaslužuje mali osvrt. Katedrala se iznajmljuje za snimanje filmova, ima ugostiteljski objekt s pogledom na rijeku Temzu, ali i dvorane za sastanke. Katedrala se nalazi u blizini londonskoga mosta na južnoj obali rijeke Temze. Piše da su ovu crkvu osnovala dva normanska viteza 1106. godine. U svakom pogledu izgleda mistično i gotički.

Katedrala Southwark najstarija je gotička crkva u Londonu

 

Što se može reći na kraju, noge me pomalo bole od hodanja, nezaboravno iskustvo, toliko je zanimljivoga što se ima za vidjeti. Goodbye London, I’ll be back soon…

https://andjaarambasic.net/

 

Westminsterska palača, poznata i kao Parlament
Londonsko oko
Stegosaur – oklopni dinosaur
Otac geologije, William Smith, otkriće amoniti
Spomenik stoji na spoju Monument Street i Fish Street Hill. Izgrađen je između 1671. i 1677. godine u spomen na Veliki požar i na proslavu ponovne izgradnje Grada.
Zanimljiva crkva svete Margarite koja se nalazi u blizini stare palače. Crkvu su u 12. stoljeću izgradili benediktinci