Razmišljate o pokretanju posla u Švicarskoj? To otvara mnogobrojna pitanja na koja ću vam u ovome postu pokušati odgovoriti. Važna pitanja od kvalifikacija do boravišne dozvole. Idemo redom, pokretanje posla nije nemoguće, a čini se da nije ni komplicirano.

U Švicarskoj morate imati adresu na kojoj ste prijavljeni. Možete unajmiti stan te se prijaviti, ili se možete prijaviti kod obitelji i prijatelja. Kad se prijavite, automatizmom dobivate boravišnu vizu L koju možete produžiti nakon šest mjeseci, najviše do 2 i pol godine.

Gdje se informirati o mogućnosti pokretanja posla:

Prvo sam otišla u AHV – Ausgleichskasse Basel-Stadt, te sam doznala koje su moje obveze kod pokretanja posla prema tijelima zaduženima za mirovinsko osiguranje. Dakle, ovdje je sustav financiranja drugačiji nego u Hrvatskoj. Mirovinsko osiguranje plaća se proporcionalno ostvarenim prihodima. Ako pokrećete posao s vizom L, nemate nikakvih obveza plaćanja mirovinskog osiguranja. Međutim, ako imate vizu B, te odlučite pokrenuti posao, obveze su sljedeće: sve dok ne ostvarite godišnje prihode veće od 9 400 CHF, nemate obvezu plaćanja mirovinskog, već plaćate paušalni godišnji iznos od 478 CHF, što je oko 39 CHF mjesečno. Zdravstveno osiguranje također plaćate paušalno 130 CHF, s tim da imate pravo na njihovu takozvanu mjesečnu premiju – olakšicu u iznosu od 380 CHF.

Također sam doznala da se premiju ne gubi sve dok se ne prijeđe godišnji iznos prihoda od 9 400 CHF, slično kao i s mirovinskim osiguranjem.

Sljedeći dan otišla sam na policiju. Htjela sam se informirati o tome je li uopće moguće pokrenuti posao s vizom L. Mora li se zatražiti radna dozvola?

U zgradi policije objasnili su mi da treba ispuniti formular te dostaviti i dokumentaciju:

– kopiju osobne

– financijsku situaciju

– poslovni plan

– životopis

– ugovor o najmu poslovnog prostora

– potvrdu od AHV-a

Dakle, sve gore navedeno treba poslati na adresu ureda Justiz und Sicherheitsdepartement Bevölkerungsdienste und Migration.

4. Sljedeća informacija koju morate imati odnosi se na to jeste li dovoljno kvalificirani za obavljanje određene djelatnosti.

To možete saznati u uredu za Handelsregisterauszug.

5. Navedene formulare mogu se predati i bez ugovora o najmu poslovnoga prostora. To je sjajno jer se ne mora u brzini sklapati ugovore o poslovnom najmu koji su, kako sam imala prilike čuti, poprilično rigorozni i komplicirani. Ako sklapate ugovor, on je fiksan, recimo na pet godina. Ne možete najam otkazati. Ako posao ne ide, vi i dalje morate plaćati najam do ugovorenoga roka, međutim, prostor možete iznajmiti drugim osobama. Sve u svemu, s poslovnim je prostorom nezgodno pa treba biti oprezan.