Jezero Como, raj za bogate i prilika za siromašne

/
/
img

Como je od 19. stoljeća atraktivna turistička destinacija i odmaralište poznatih osoba.

Gradić se nalazi u dolini, okružen je šumom, planinama i kristalnim jezerom. Ovaj romantični gradić nalazi se 40 kilometara od Milana te broji oko 84 000 tisuća stanovnika.

Postoje mjesta na Zemlji koja se ne zaboravljaju. Ovo je jedno od tih mjesta, koje se pamti po tome kako vile i obiteljske vikendice što stoje na strmim padinama bajkovito ukrašavaju obalu jezera. 

U gradiću je turizam vrlo razvijen, a još veći rast u tom pogledu zabilježen je od kada su George Clooney i engleski rocker Matthew Bellamy kupili vile na jezeru.

Dakle, ako se želite razvijati turistički, trebate se svim snagama potruditi namamiti poznatu facu iz Hollywooda. 

U ulici Piazza Vittoria nalaze se srednjovjekovne kule koje su nekada bile promatračnice i vrata kroz koja se ulazilo u grad.

Porta Vittoria

Kula Porta Nuova na zapadu, San Vitale na istoku i Port Tower u središtu. Na najvažniji ulaz u grad stoji kula Porta Vittoria, izgrađena 1192. godine.

Na prvi pogled gradić me podsjeća na Zadar; uske kamene uličice prepune vjerskih motiva i crkvica. Kao da se na svakome koraku hoće naglasiti važnost vjere. S druge strane, sve je podređeno posjetiteljima. Danas je nedjelja, neradni dan, ali trgovine su u punom pogonu. Škicnula sam u nekoliko izloga, pogledala cijene i zaključila da su prilično visoke za prosječnu hrvatsku plaću.

 

U središtu grada crkva svete Marije

Gradska jezgra obiluje srednjovjekovnim zgradama. Maleni balkoni prepuni su kalića s biljkama koje tek pupaju i puzavaca koji krase izgled zgrade. 

Kada bih jednom rečenicom opisivala gradić, bilo bi to:  raj za bogate, prilika za siromašne. Neka od imena bogatih i slavnih koji ovdje imaju svoje vile jesu George Clooney, Madonna, Richard Branson, obitelj Versace.

Dobrostojeće i popularno društvo dalo je gradiću holivudski sjaj te još jedan razlog turistima za razgledanje. Što se sviđa osobama koje imaju mjesečni budžet od milijun dolara?

Antonio Sant’Elia

Zgodni holivudski glumac George u svojoj raskošnoj vili provodi veliki dio godine. Kako sam na internetu vidjela slike vile, nije mi trebalo mnogo da ju uočim. Vila je na obali jezera, u svijetloj oker boji, okružena zelenilom. Ispred vile kraj jezera je mostić kako bi se izašlo iz jahte i brodice. Piše da stanovnici taje mjesto vile i štite privatnost holivudske zvijezde. 

Stižemo do starog dijela grada i tu stoji prekrasna katedrala (Duomo) sa zvonikom, posvećena uznesenju blažene Djevice Marije. Prije izgradnje na njenome mjestu bila je romanička katedrala posvećena sv. Mariji Maggiore.

Gradnja katedrale počela je 1396. godine i prozvana je posljednjom gotičkom katedralom sagrađenom u Italiji. U katedrali postoji više slika iz 16. stoljeća pa tako i od Bernardina Luinija i Gaudenzija Ferrarija.

Stižemo do druge strane jezera. Pogled koji se ne propušta. Bistro jezero okruženo planinama i zelenom prirodom. Slikovita sela na obroncima. Postaje mi jasna njegova magičnost i privlačnost. Tišina koji se širi zrakom, povjetarac i brodovi koji plove. 

Obala jezera puna je šetača, velika većina sjedi na betonskim stupovima i uživa u popodnevnom suncu. Iako je travanj, temperatura je visokih 20 stupnjeva.

Na desnoj strani jezera je i žičara Como Brunate. Za nekoliko eura možete se voziti i iz visine pogledati cijeli grad. 

Gradić koji privlači filmaše, holivudske zvijezde, avanturiste i turiste. Pitate se kao i ja zašto, a odgovor ćete pronaći ovdje dok gledate u zrake sunca koje padaju na površinu jezera, brodove koji bešumno plove, dok promatrate skladnu obalu jezera obraslu zelenom šumom, a na obroncima razbacana sela, dok vam se pogled penje u planine na kojima stoje bajkovite vile. Ovdje se krije odgovor,  zašto.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :