Može li se život objasniti svime onim što je oko nas. Može li izmjeriti i objasniti svom definiranom materijom koja nas okružuje i oblikuje. Naše fizičko tijelo mehanizam je koji njegujemo i hranimo da što duže traje, a u trenutcima osviještenja tumaramo poput izvanzemaljaca tražeći odgovore na temeljna životna pitanja: Otkuda dolazi svijest? Tko smo mi? Kamo idemo? Odakle smo stigli?

Odrastanjem i učenjem naučimo vjerovati da je materijalni svijet trajan i da se ne mijenja. Naučimo da stvari koje smo spremili nalazimo na istome mjestu te da smo mi pokretač tih istih stvari. Naučimo gledati što je veliko, a što malo, što je nepokretno, a što u pokretu. Naučimo uzroke i posljedice situacija i stvari koje su oko nas.

Ipak, čini se da stvari nisu posložene onako kako to nama izgleda. Koliko uistinu znamo, što vidimo i kako izgleda čovjek iz perspektive biljke, životinje ili čudnog izvanzemaljskog bića teško da ćemo spoznati. Međutim, negdje, u poretku stvari koje nas okružuju, u praznom prostoru koji nije prazan, u atomima svemira, u kozmičkoj prašini, u kapima vode, ispod Zemljine kore, pokraj informacija koje nas preplavljuju poput valova, skrivena je istina o životu. 

Jesmo li stigli s Marsa

U svemiru postoje milijarde planeta i zvijezda na kojima postoje voda i život. Život se rađao i umirao, nepredvidljivim svemirom harala je slična sudbina. Jesmo li možda nekada davno živjeli na Marsu? 

Znanstvenici misle da ćemo, ako razotkrijemo crveni Mars, napraviti jedan korak bliže tajanstvenoj sili svemira. No Mars je razrovan, bombardiran kozmičkom prašinom, na njegovoj su površini krateri koji su nastali od udara asteroida, kometa i tko zna čega još. Čini se da je Mars davno ubijen, ma kako ta riječ ljudski zvučala.

Dugih četrdesetak godina svemirske letjelice istražuju Mars i još nema dokaza da je jednom na ovom planetu bilo života. Ljudi žele znati istinu. Toliko je već svemirskih sondi poslano, no odgovori o analizi površine Marsa dijele se javnosti na kapaljku. Zašto? Smatram da bi analiza morala pružiti odgovore.

Ako promatramo život na Zemlji, on je toliko raznovrstan da je zapravo nemoguće vjerovati kako nije postojao neki oblik primitivnog života i na Marsu te da ne postoji ni u dalekom svemiru. Međutim, pogrešno je vjerovati da bismo na Marsu, a i na drugima planetima, mogli očekivati život sličan našemu. Naše sunce i atmosfera jedinstveni su, zato smo i mi posebni. Život se prilagođuje uvjetima i fizička sličnost s nekim drugim živim bićima gotovo je nemoguća. Svi se rađamo i živimo živote zahvaljujući uvjetima oko nas. Drukčiji uvjeti rađaju različite živote.

Što je postojalo na Marsu prije nego što je opustio? Istraživači pretpostavljaju da je nekada davno ovdje cvjetao život. Oni vjeruju da je prije tri do četiri milijarde godina postojao ocean na površini Marsa. Gledajući u prošlost i u sadašnjost, naučili smo da je sve podložno promjenama. Sve živo rađa se i umire, čovjek, planeti i zvijezde. Oko nas mijenja se priroda, životinje, informacije se mijenjaju. Vjerujem da je Mars u prošlosti bio bez ožiljaka, pun života, no sve se mijenja, pa je gotovo sigurno da će u budućnosti neki novi primitivni oblici života biti rođeni na ovom planetu. Pitanje je kada će se to dogoditi i iz kojeg će izvora Marsovci biti rođeni.

Kada promatram svemir iz današnje perspektive, on je pun života, pun vode u raznim oblicima. Svemir je pun mikroorganizama koji ne trebaju atmosferu poput naše, koji ne trebaju sunce poput našega, koji žive bez vode. Je li ljudsko podrijetlo života iz nekog mikroorganizma, lišaja, ekstremofila? 

Teško je vjerovati, no neke teorije nas uči da je jednom davno ljudska civilizacija nastala slučajno iz nekoga sićušnog mikroorganizma, neke dugo ukuhavane praiskonske juhe. Je li život kakav poznajemo prirodna mutacija? Mislim da se život mora moći razviti svuda. Ako ne može, tada smo mi čudo u svemiru. Gotovo je zastrašujuće vjerovati da smo sami u svemiru te da je Zemlja jedina kolijevka života.

Mravi u oceanu

Voljela bih da pronađemo neobične svjetove, nove oblike života. Da se udružimo te da budemo jači, da trajemo milijardama godina. No nekako mi se čini da je to iluzija, nepoznata sila prirode koja stvara i razara svemir, planete, zvijezde, ima čudan i nepredvidljiv put. Čini se da su nastanjeni planeti milijardama svjetlosnih godina daleko od nas te da za nas nitko nikada neće čuti.

Zamislimo da negdje u oceanu postoji otok pun mravi. Kolika je vjerojatnost da će nas mravi čuti? Kolika je vjerojatnost da ćemo mi pokazati zanimanje za neki napušteni otok, na čijoj zemlji žive sitna stvorenja koja jedino znamo zgaziti nogom?

Ponekad razmišljam kako svemir izgleda izvana, ako bih ga sada imala mogućnost napustiti te pogledati iz nove dimenzije. Sigurno bi bilo vrlo čudnovato ono što bih vidjela. Možda je svemir kao sfera; počinje u jednoj točki te se nakon putanje u prostoru sreće sa svojom polaznom stanicom. Možda se ne širi, kako znanstvenici pišu, već naša galaksija plovi. Možda je i svemir planet i ima putanju po kojoj se kreće oko nečega većeg i čudnijega.

Često čujem ili pročitam kako je u svemiru sve jedna povezana cjelina, ali nitko tu povezanost ne objašnjava temeljito. Razmišljam o njoj kao o paukovoj mreži i čudim se mudrosti pauka koji sve konce drži na broju. Možda je sve u svemiru povezano valovima frekvencija, koje se rađaju, mijenjaju te u svoj izvor nestaju. Razmišljam o tome kako je svemir divovski golem, a opet povezan nevidljivom energijom i fotonima, i svi smo mi u tom kaosu valova koji se sudaraju.

Koja je sudbina čovjeka

Prošlost je pokazala kako možemo vjerovati da ćemo u budućnosti napredovati te vidjeti dalje i više. Dokazano je da, ako informacijama pridamo važnost te usmjerimo energiju prema rješavanju mogućnosti, možemo očekivati napredak. Hoćemo li uskoro otkriti kakva je to tamna tvar i energija koja ispunjava svemir i upravlja njime? 

Uz pomoć znanstvenofantastičnih filmova stvorila sam percepciju svemira, galaksija i planeta, pa i Marsa i izvanzemaljaca, no što je stvarnost? Stvarnost je neka nepoznata priča. Hladan i surov, svemir nikada nije bio niti će biti naš dom, a naša Zemlja, hoće li i dalje ostati jedino mjesto pogodno za ljudski opstanak, to trebamo tek doznati.

Hoćemo li u budućnosti saznati kako putovati brzinom svjetlosti te prevaliti beskonačne kilometre u svemiru? Ako gledamo u prošlost, taj je scenarij itekako moguć. Zasigurno nas čeka čudesna budućnost. Hoće li čovjek kakvoga danas poznajemo uspjeti opstati? Teško je znati. Ali velika je vjerojatnost da naše Sunce prestati sjati i Zemlja će u dalekoj budućnosti biti hladna, napuštena, bez Sunčeve topline i negostoljubiva za život.

Još nitko sa stopostotnom sigurnošću nije dokazao gdje je i kako nastao život. Kako kaže moja kći: „Koga briga, mama, ja samo znam da će svako drvo živjeti duže od mene.“ Ipak, misterij nastanka života mene ne ostavlja bez pitanja. Često pokušavam razumjeti otkuda je mogao nastati život. Jer ako za sve na svijetu postoji uzrok, tada se to može odnositi i na sam život. Tada život nije slučajnost, već je stvoren, uzrokovan nečim ili nekim. Možda smo tu s nekim razlogom, u nekom lancu događanja. Ali tko je taj razlog postavio? 

Vrijeme prolazi, tajnovitost svemira privlači radoznali um. Volim misliti kako je život na Marsu postojao. Volim misliti kako ima još nečega osim prolaznosti. I tako tapkam po svemirskoj prošlosti koja je čudnovata i želim vjerovati da uvijek dolazi happy end.

 

Unsplash.com/photos/_AjqGGafofE