Kategorije
Moje priče NEKE DRUGE PRIČE

Bureka i Facebooka

Sjećate li se uzrečice „kruha i igara”? Vjerovali ili ne, ali ova rečenica potječe još iz rimskoga doba. Izrečena je svjetini u Rimu, koju su jedino zanimali besplatno žito i igre; kako se najesti i gledati borbe.
Danas smo se odmaknuli od Rima, i to više stoljeća, ali kao da uzrečica živi i dalje. Malo se presvukla iz kruha u burek, iz igara u Facebook. Dakle, jasno je: bureka i Facebooka.

Razmišljala sam ovih dana kako se i ja nalazim pred umirovljeničkim vratima, te kako je vladajuća elita zanemarila stariju populaciju.

Kronično smo siromašni po pitanju sadržaja za starije osobe. Kako bi odlično bilo u mome kvartu imati dom ili udrugu gdje bi se okupljali umirovljenici.

Pa razmišljam naglas, eto fondova Europske unije iz kojih se povlače kunice za razno-razne udruge. Sve za cilj imaju dobrobit stanovnika naše metropole, a ciljeve je, zna se, teško uhvatiti.

Kruh je sve skuplji, a do europskih fondova za izabranu nekolicinu sve je lakše doći. Evo, na primjer, u mome kvartu ne postoji nijedna društvena prostorija gdje bi se starija populacija okupila, popila besplatnu kavu, igrala društvenu igru, razmijenila mišljenja, pročitala knjigu …

Koliko dođe kilogram kave? Koliko dođe posjet dvorcima u Zagorju? Ništa u odnosu na to gdje EU-kunice završavaju i nestaju kao u snu. Međutim, za umirovljenika značilo bi mnogo, i najvažnije, imali bi kontakte. 

Da, vidjela sam da u sklopu udruženja za umirovljenike postoje i organizacije putovanja. No to je još jedan način u nizu na koji se od umirovljenika bezdušno uzima dio i tako niske mirovine.

Istina je, ne brinemo se za našu stariju populaciju, kod kuće su, usamljeni, bolesni, bez kontakata, i ako njihova obitelj ima previše obveza (a obično i ima), ostaje im da gledaju kroz prozor, ispeku ili kupe burek i upale „Fejs”.

Sve mi je nelagodnije zbog toga jer ću i ja ubrzo pripadati toj skupini, a onda mi preostaje gledati kroz prozor, nositi se s usamljenošću i razmišljati hoću li kupiti burek od sira ili od mesa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *