Amalfi se nalazi u talijanskoj pokrajini Salerno, južno od napuljskog zaljeva.

Kad uđete u grad, većinu preplavi oduševljenje i radoznalost. Grad je suvremena bajka.

Nekada davno pomorska luka – danas turističi raj

Amalfijska obala neobično je stjenovita i sunčana. Ostavit će vas bez i jedne riječi i s pogledom koji se pamti. Odmah kad uđete u grad, u oči upadaju raskošne vile na stijenama i uređena šetnica uz more, prepuna restorana. Grad je zbog stjenovite ljepote od 1997. godine zaštićena UNESCO-va svjetska baština.

Gradić koji magično privlači filmaše za snimanje opasnih kadrova

Ovdje je slavni kompozitor Richard Wagner skladao opere

Sunce obasjava sve, a azurno more mreška se pokriveno toplim zrakama.

Grad je izgrađen na padinama brda Lattari, a osnovan je 596. godine. Između 839. i 1200. godine ovaj grad bio važna pomorska sila. Pronađeni su zapisi o tome kako se ovdje naveliko trgovalo čak i s Egiptom. U ta davna vremena grad je vrvio dobrostojećim trgovcima.

30-ih godina prošloga stoljeća gradić je bio omiljeno odmaralište onih s dubljim džepom. Prošlostoljetna aristokracija ovdje je pronašla svoj raj, što nije daleko od istine. Ovaj čarobni grad kao da je na nebu. Vinogradi na liticama, srednjovjekovne ulice i azurno more ostavit će vas dugo u razmišljanju.

Možda zbog trgovačke prošlosti grada, u njemu je uočljiv utjecaj arapsko- sicilijske arhitekture; zbijene kuće na strmim liticama koje su povezane hodnicima i prolazima.

U gradu i obližnjim naseljima na stijenama ljudi su se stoljećima prilagođavali ovom ne tako plodnom okolišu. Ipak, zahvaljujući suncu, niknuli su terasasti vrtovi i vinogradi koji su hranili stanovništvo. Čovjek je našao način kako uzgajati namirnice i u ovako grubim uvjetima.

Čuveni kraljevski limun

Najljepša je građevina romanička katedrala s „rajskim” klaustrom. Zaštitnik ovoga grada je sv. Andrija apostol i njegove relikvije čuvaju se u katedrali.

Za ovaj gradić karakteristična je malena jezgra prepuna trgovina. Također je i sam grad toliko malen da ga prehodate cijeloga za 30 minuta. Cijene su, kao i u svim popularnim turističkim ljetovalištima, poprilično visoke. Unatoč tome, pizzu i hladnu mineralnu vodu možete dobiti za 10 eura. Parkirno mjesto u središtu grada teško je pronaći, no možete parkirati i besplatno ako ste spremni nekoliko minuta pješačiti.

Što napisati za kraj, gradić Amalfi bio je lijep nekad, a još je ljepši danas!