Svi se slažu da je voda život. Ovih dana vrućine su bile nepodnošljive. Zrak je bio suh i činilo se kao da je iz zraka isisana sva vlaga, dok negdje u noći nije udario pljusak. Razmišljala sam kako će životinje živnuti i biljke procvjetati nakon što dobiju nebeske kapi kiše. Zaista, kad sam ujutro ustala i pogledala kroz prozor te izašla na balkon, kao da se drveće uspravilo i bilo više, ptice su cvrkutale i u zraku je odisao spokoj. Voda znači život na planetu Zemlji.

Je li moguće da na dalekim mjestima u svemiru postoje čudna bića koja ne trebaju vodu, ne trebaju atmosferu, koja mogu živjeti u uvjetima koje mi ne razumijemo?

 

Misterij vode na Marsu

U rujnu 2015. godine objavljeno je da je NASA pronašla vodu na Marsu. NASA-ina letjelica potvrdila je da se na površini Marsa pojavljuju tamni tragovi koji potječu od slanih vodenih tokova te da se voda pojavljuje sezonski. Drugi znanstvenici pak tvrde da je voda pronađena i mnogo prije, ali ne u tekućem stanju. No, kako bilo, često u posljednje vrijeme čitam da je voda površinom Marsa tekla u potocima.

Na snimkama svemirskih vozila Spirit i Opportunity vidi se da je stjenoviti Mars danas opustošen kao Sahara, prekriven sitnim crvenim pijeskom te stvrdnutim ostacima vulkanske lave. Promatrajući snimke, stječe se dojam da je Mars bezvremen, da vrijeme na njemu ne prolazi, no je li to baš tako…

Hoćemo li doznati više o prošlosti  Marsa? Mogu li izaći iz željezne krletke razmišljanja, pogledati svijet oko sebe te prestati kretati se u ritmu kotača? Voda je život – ako ima vode, ima i života. Vode ima u našemu tijelu, u zemlji, u svemiru… voda u različitim oblicima gospodari svemirom i to s razlogom.

Više je dokaza o vodi na Marsu. Dokaz o tragovima djelovanja vode na Marsu jesu i polarne ledene kape. Starost ovih polarnih kapa procjenjuje se na manje od 2,5 milijardi godina. To su ledena brda. Dokazi su djelovanja vode i nizinske ravnice Utopia i Elysium Planitia, divovski vulkan Elysium te izljevni kanal Nanedi Vallis. To su riječna korita u kojima su tragovi prošlosti o tome da je nekada davno ovim prostorom tekla voda i plavila ih. Zdjelasti krater Endurance, star manje od 4 milijarde godina, istraživalo je robotsko vozilo Opportunity. Svi nalazi upozoravaju na to da je na stijenama na dnu kratera prije i poslije Endurancea djelovala voda.

 

Voda je tekla Marsom

Voda je tekla Marsom što znači da je i život mogao postojati na Marsu. Možda kakav oblik života poput dinosaura. Zamislite da se na Marsu pronađu ostaci vanzemaljaca te da se putem analize gena utvrdi da od njih vučemo genezu i da imamo 99,9% isti DNK! Što bi se dogodilo kada bi sve znanstvene teorije o postanku života potonuli u vodu? 

Mars je danas planet bez života, surov i negostoljubiv. Pješčane oluje i tornada znaju trajati mjesecima. Marsom se unedogled protežu crvene spržene i ogoljene uzvisine i doline, isušena hrapava korita i kanali. Tekuća voda više ne stanuje ovdje. Razni mikroorganizmi možda žive duboko u kori, ali čudnovato bi bilo misliti da se iz mikroorganizama razvija život sličan životu na Zemlji. 

Znanstvenici pišu kako pronađeni minerali na Marsu govore o prošlosti, da su mogli nastati samo ako je tlo bilo dugo izloženo vodi. Ako je prije dvije i više milijardi godina Mars imao vodu i atmosferu sličnu Zemljinoj, kao i druge kemijske elemente potrebne za život, velika je mogućnost da je na ovom planetu postojao život, pa makar samo na mikrobiološkoj razini. U nekoj dalekoj prošlosti uvjeti života na Marsu pogoršali su se i tako je život nestao, no moguće je da su se neki mikroorganizmi prilagodili novim uvjetima te preselili u unutrašnjost Marsa i emigrirali na novi planet.

Unatoč svemu, evolucijska sličnost Zemlje i Marsa fascinira. Otkriće da je na Marsu tekla voda te da je atmosfera bila gusta i slična Zemljinoj ne daje umu da miruje. Dokazano je kako je u jednom razdoblju daleke prošlosti Mars bio baš poput Zemlje.

 

Život na Zemlji i Marsu

Na Zemlji se razvio primitivan život, život bakterija, zahvaljujući uvjetima koji su ključni za razvoj – vodi, atmosferi i Sunčevoj svjetlosti. Bez tih povoljnih okolnosti ne bi bilo života kakav poznajemo. Bez našeg Sunca nikada na našem planetu ne bi naraslo ni jedno drvo. Uvjeti su ključni za svaki razvoj. Zato, ako je jednom davno voda tekla Marsom i postojala je atmosfera, tada su postojali i uvjeti za razvoj mikroorganizama. No, taj marsovski mikroorganizam, bakterija, ekstremofil ili što već, čini se da nikada nije evoluirao. Ili?

 

Jesmo li sami?

U ovom prostranstvu beskonačnog svemira, za koji znanstvenici tvrde da se širi, sebično je vjerovati da smo sami. Vjerujem da život postoji i na drugim planetima. Nadam se da ću živjeti dovoljno dugo da doživim te vijesti. 

Napokon, svemir je prostor bez granica, pun vode i materijala od kojih je dokazano stvoren i čovjek.

Mars i voda, poput Zemlje i čovjeka.  Povezanost koja se i uz najbolje znanje s teškoćom objašnjava.